Abans de formalitzar un contracte de lloguer, és important conèixer les qüestions més rellevants per tal de prendre les decisions de manera informada. De fet, el primer mes del lloguer sol ser un dels més costosos. A més a més de pagar la mensualitat, s’ha de dipositar la fiança de lloguer.
Què és la fiança de lloguer i com es paga?
La fiança de lloguer és una quantitat de diners que l’arrendatari està obligat a pagar al propietari com a garantia de compliment de totes les obligacions recollides en el contracte d’habitatge habitual. Tot i que la fiança obligatòria equival a un mes de renda, a aquesta mensualitat se li poden afegir dos mesos més en concepte de garantia addicional. De fet, quan es tracta d’un pis equipat amb mobles i electrodomèstics, s’ha de pagar un mes de fiança addicional.
Així doncs, un propietari pot sol·licitar fins a tres mesos de renda: un en concepte de fiança i dos com a garantia addicional. Referent a aquest últim, el pagament no serà obligatori, sinó que s’haurà de pactar entre les diferents parts.
La fiança és un pagament obligatori que, tal com recull l’article 36 de la Ley de Arrendamientos Urbanos, s’ha d’entregar en el moment de la firma del contracte d’arrendament. A partir d’aquest moment, el propietari haurà de dipositar una única mensualitat en l’organisme oficial pertinent, que en el cas de Catalunya és l’INCASÒL.
Com funciona la fiança de lloguer?
Si l’arrendatari està obligat a dipositar la fiança, també ho està el propietari a retornar-la. Un cop finalitzat el contracte de lloguer, i si l’habitatge es troba en bon estat i no hi ha deutes pendents, el propietari ha de retornar la fiança al llogater en un termini màxim de 30 dies.
Això no obstant, existeixen algunes circumstàncies en què el propietari podria retenir totalment o parcialment la fiança:
- Desperfectes a l’habitatge més enllà del desgast habitual o males condicions de neteja.
- Lloguers o factures pendents de pagament.
- Incompliments contractuals, com per exemple la finalització del contracte sense previ avís.
Què passa si el propietari no la vol retornar?
Si després de 30 dies el propietari no ha retornat la fiança, el llogater pot sol·licitar-la a través d’un burofax per tal que en quedi constància. Si, tot i així, el propietari s’hi nega, llavors podrà recórrer per vies legals.
En resum, la fiança desenvolupa un paper fonamental en els contractes d’arrendament, i és una garantia tant per al propietari com per al llogater. A Simm t’assessorem durant tot el procés, assegurant-te la màxima transparència i professionalitat. Posa’t en contacte amb nosaltres.