Si estàs pensant vendre una propietat, és fonamental tenir en compte les despeses que comporta i els procediments a seguir. Una gran part de la despesa sol anar destinada al pagament dels impostos, cosa que influeix directament en els beneficis finals obtinguts. Com que hi ha molts aspectes a considerar, en aquest article t’expliquem quins són els impostos que hauràs de pagar i què has de tenir en compte per vendre amb total tranquil·litat.
Passos previs a la venda d’una propietat
Abans d’iniciar el procés de venda, assegura’t que tota la documentació de l’immoble està en regla. Això no només és necessari per tancar la transacció, sinó que també dona confiança als possibles compradors. En aquest punt, segurament hauràs de fer front a alguna despesa: escriptures de la propietat, sol·licitud o renovació del certificat d’eficiència energètica, cèdula d’habitabilitat, la nota simple, etc. A més, recorda que si l’immoble té una hipoteca pendent, hauràs de cancel·lar-la registralment.
És important fer aquests tràmits amb la suficient antelació per tal que el procés sigui el més àgil possible. Un cop reunida tota la documentació necessària, és moment de continuar amb el procés de venda i el compliment de les obligacions fiscals.
Impostos sobre la venda d’una propietat
Entendre com es calculen els impostos i les seves característiques et permetrà planificar millor la transacció i evitar sorpreses. Els tres principals que hauràs d’afrontar són l’IRPF, la plusvàlua municipal i, en alguns casos, l’IBI.
IRPF
Si la venda genera un guany patrimonial, és a dir, que la diferència entre el valor de la venda i el d’adquisició sigui positiva, hauràs de declarar-ho a l’IRPF. Per calcular-lo, també es poden deduir les despeses associades a la compra i venda, així com les millores realitzades a l’habitatge.
Els tipus impositius aplicables sobre el guany patrimonial són progressius, i són els següents:
Fins a 6.000 euros: 19%
De 6.000 a 50.000 euros: 21%
De 50.000 a 200.000 euros: 23%
De 200.000 a 300.000 euros: 27%
Més de 300.000 euros: 28%
És important destacar que hi ha exempcions i reduccions aplicables en determinats casos, com la reinversió un nou habitatge habitual o per a persones majors de 65 anys que venguin la seva residència habitual.
Plusvàlua municipal (IIVTNU)
La plusvàlua municipal és un impost local que grava l’increment de valor del terreny durant el període en què ha estat en propietat del venedor. Aquest impost l’han de pagar els venedors i el gestionen els ajuntaments. La normativa actual permet triar entre dos mètodes de càlcul (valor cadastral o guany real) per tal de pagar la quantitat més favorable. En cas que no hi hagi hagut guany, no serà necessari abonar aquest impost.
És obligatori liquidar la plusvàlua dins dels 30 dies hàbils posteriors a la venda.
IBI
L’Impost sobre Béns Immobles (IBI) recau sobre el propietari de l’immoble a data 1 de gener de l’any en curs. Tot i això, és habitual que es prorrategi entre comprador i venedor segons la data de la transacció. Aquesta condició s’ha d’acordar i incloure en el contracte de compravenda.
Tal com hem remarcat a l’inici de l’article, vendre una propietat comporta diverses despeses i obligacions fiscals que poden tenir un impacte significatiu en els beneficis finals. Per això, és fonamental preparar-se amb antelació i comptar amb el suport d’experts que et guiïn en cada pas. A Simm t’ajudem a gestionar i tramitar tota la documentació, a taxar el teu immoble i trobar el comprador i ideal. T’acompanyem en cada etapa del procés perquè la venda sigui un èxit. Posa’t en contacte amb nosaltres!